TRADITII SI OBICEIURI
Folclorul obiceiurilor de peste an sau din viata omului s-au pastrat si la noi, dar ele au fost influentate de asezarea noastra in apropierea orasului. Cu toate acestea , trebuie sa amintim ca a existat si in traditia stalpenilor organizarea unor hore si baluri la care tinerii participau cu placere.
Sarbatoarea Nasterii Domnului – Craciunul, este sarbatorita trei zile. Se stie ca primul Craciun a fost sarbatorit in anul 354 la Roma, iar la Bizant in 375. Zilele premergatoare acestei sarbatori sunt intens folosite de sateni prin diferite pregatiri de la care nu lipsesc taiatul porcului, coacerea cozonacilor, fierberea sarmalelor, bucate care nu lipsesc de pe masa nimanui. Pentru cei mai mici impodobirea bradului si venirea lui Mos Craciun , colindatul la fiecare casa constitue un prilej de mare bucurie. Colindele propriu-zise sporesc nuanta de culori a obiceiului.alta sarbatoare asteptata, bine pastrata, dar mai putin festiva este Anul Nou, cand cei mari se bucura de mese festive si asistari la liturghii. Traditiile de Craciun: Mos Ajunul, de Anul nou- Plugusorul si Plugul Mare, Soacra s-au pastrat si astazi.
Cea mai mare sarbatoare a lumii crestine, Pastele sau Invierea Domnului este o zi de bucurie pentru tot omul, nu numai pentru biruinta Domnului asupra mortii, ci si pentru ca da fiecaruia certitudinea credintei, intemeiata pe adevar. Pregatirea sufletesca pentru aceasta mare sarbatoare slujba de Inviere, inconjuratul bisericii cu lumanarea aprinsa, inrositul oualor, taiatul mielului sunt obiceiuri bine pastrate in timp. Pastele cu vopsitul oualelor, participarea la slujbele religioase prilejuite de aceasta sarbatoare a primaverii aduna intreaga comunitate Se pastreaza obiceiurile de nunta si anume : gatitul miresei, bradul miresei, nuneasca si alte obiceiuri legate de acest eveniment de bucurie din viata omului. Nunta este un eveniment important in viata oamenilor din sat. Unirea prin casatorie a tinerilor este un ecou al chemarii inimii. Saptamana premergatoare nuntii cunoaste o mare agitatie., pregatirile de tot felul fiind in toi, caci nunta este socotita cel mai insemnat act social din viata omului de aceea la toate neamurile pamantului in toate partile lumii si-n toate veacurile , ziua nuntii e cea mai mareata.
Dintre obiceiurile de vara amintim: Sarbatoarea Caloianului, Paparuda, Dragaica- sarbatoare ce are loc o data cu coacerea granelor.O alta sarbatoare la care participa majoritatea locuitorilor comunei noastre este hramul Bisericii la Sfantul Constantin si Elena- 21 mai.
Anterior
Următor